Custom Search

Çanakkale Zaferi Konuşma Metni

8 Şubat 2013

ÇANAKKALE’DEN CUMHURİYETE

Türk ordusunun (kazandığı zaferlerin hepsi de kendi şartları içinde ayrı ayrı önem taşımaktadır. Bizi ayakta tutan, bugünlere ulaştıran, çağlardır kazandığımız zaferler değil midir? Askerlik bizim en belirgin niteliklerimizdendir. Bu, gerektiğinde itirazı olanlara zorla kabul ettirilmiştir.
Zaferler, olumlu, yararlı ve onur verici bir sonuç olmanın yanında bir başlangıç da sayılır. Çanakkale’de yapılan çetin savaşlar sonunda kazanılan zafer ayrıca incelenmesi gereken mutlu bir sonun başlangıcıdır. Çağın en modern ve ileri teknolojisiyle donatılmış olan güçlü düşman donanmasının kıyıya ateşlediği top mermilerinin düştüğü yerden bir Mustafa Kemal fışkırmıştır. Evet, bu büyük asker rütbesinin çok çok üstündeki birliklere başarıyla komuta ederek, bir anlamda Çanakkale’de doğmuştur. Milletimiz bu büyük insanı ilk kez Anafartalar’daki başarısıyla, güvenilirliği ile tanıma şansını yakalamıştır.Çanakkale Savaşları, Mustafa Kemal’e de büyük yararlık sağlamış, birliklerinde çarpışan Mehmetçiklerin yiğitliğine,cesaretine, başarı ve inancına çok yakından tanık olmuştur.. Bu savaşlar Mustafa Kemal’in Anadolu insanıyla kucaklaştığı, kaynaştığı yerdir.

            Çanakkale’de yenilen düşman, Mondros Mütarekesi’nden sonra (kovulduğu bu topraklara yine işgalci zihniyetle dönmüştür. İşgal kuvvetleri Anadolu’da Çanakkale’de kurmay yarbay olarak tanıdıkları Mustafa Kemal’i bu kez karşılarında, halkıyla bütünleşmiş, kaynaşmış bir başkomutan olarak buldular. Çanakkale Savaşları’nın Türkiye’nin geleceği açısından doğurduğu sonuç Mustafa Kemal gerçeğidir.
Ulusumuzun bağrından yetişen bu büyük önder, ilk kez Çanakkale siperlerinde parlamış, ulusun güvenini kazanmış, ümidi olmuştur. Adım adım ilerleyerek milletimizi önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin birliğinde toplamış, düşmanı İzmir’de denize dökünce tek kurtarıcı olarak kendini kanıtlamıştır. Türk Milleti Çanakkale’den Mustafa Kemal’le birlikte çıktığı yolu, sonuna kadar O’nun izinden giderek bütünlemiş, sonuçta lâyık olduğu Cumhuriyet yönetimine ulaşmıştır. Çanakkale’de askerlerine: “Ben size taarruz emretmiyorum! Ölmeyi emrediyorum!” diyen güçlü ses, 29 Ekim 1923’te TBMM kürsüsünden şöyle yankılanmıştır: “Türkiye Devletinin yönetim şekli Cumhuriyettir!”

                                                                                                        Ömer KARTAL

Türk Dili ve Edebiyatı öğrt.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.