Custom Search

Ses Bilgisi Test Soruları

11 Ocak 2013 tarihinde tarafından eklendi.

SES BİLGİSİ

1.Aşağıdakilerden hangisinde ünsüz değişimine örnek
gösterilemez?

A)Bizim dengimizde müzik yapan bir grup tanımıyorum.

B)Evimizin bahçesindeki incirin tadını nasıl da özlemişim.

C)Pazar günü piknik için ailece çamlığa gideceğiz.

D)Koltuğa oturup televizyon kanallarını dolaşmaya başladım.

E)Yağmurun yağmasından olsa gerek, sağ şerit tıkanmıştı.

 

2.Aşağıdakilerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)Gaziantep’in yemekleri genellikle bol yağlı olur.

B)Kars’dan Adana’ya kaç saatte gelinir, biliyor musunuz?

C)Simidin yarısını arkadaşına vermek istedi.

D)Vaz mı geçtiniz bizlerle ortak iş yapmaktan?

E)Zannediyorum ki yıl sonu büyük bir kar elde edeceğiz.

 

3.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A)Çocuğun kaybolması ihtimalini düşündükçe çıldırıyordu.

B)Bu ödülü en çok sen hak etmiştin, bunu herkes biliyor.

C)Çok affedersiniz, buralarda bir postahane var mıydı?

D)Zehroldu bu dünya, dar gelir oldu bana.

E)Bu konuda neler hissettiğinizi sorabilir miyim?

 

4. “Üçüncü kişi iyelik eki alan kelimelerin sonuna “ile” getirilince araya (y) koruyucu ünsüzü girer ve “ile” nin başındaki (i) ünlüsü düşer. Bu kelimeler büyük ünlü uyumuna uyar.

Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bu kurala örnek olabilecek bir kullanım vardır?

A)İnsanlara sevgiyle yaklaşınız ki sevilesiniz.

B)Okuluyla evi arasındaki mesafe on beş dakikalıktı.

CAnneyle kızları arasında kopmaz bir bağ vardı.

D)Bir araba yoldan umarsızca ve hızla geçti gitti.

E)İşçiyle memurun haykırışı, bitmek bilmez bir çileydi.

 

5.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz değişimine örnek gösterilemez?

A)Hastalığının çaresi olmadığını o da biliyordu.

B)Banyodaki tarağın dişlerinden biri kopmuştu.

C)Doğanın bize sunduklarından yararlanmayı bilmeliyiz.

D)İşçiler kışın soğuğunda tarlalarda çalıştı.

E)Gücümüzü birlikte hareket etmekten alıyoruz biz.

 

6)Aşağıdakilerden hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir sözcük yoktur?

A)Neşeyle kartopu oynuyor çocuklar.

B)Yaşamı boyunca evrimi araştırmıştı.

C)Üzerimize çevrilmişti tüm kameralar.

D)Yanağına bir öpücük kondurdum.

E)Ben de savruluyorum karlarla beraber.

7.Aşağıdakilerden hangisinde ünsüz düşmesine uğramış bir sözcük yoktur?

A)Temizlikçi kadın etrafı çabucak toparladı.

B)Mehmet Ustanın sıcacık torbasını özledim.

C)Askerliğini asteğmen olarak tamamlamış.

D)Eve gidip yumuşacık yatağıma uzanacağım.

E)Gönlüne göre bir hafta tatili geçirmek istiyormuş.

 

8.Sonu “p,ç,t,k” ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında bu sert sessizler yumuşayarak “b,c,d,g” ye dönüşür.

Aşağıdaki cümlelerden hangisi bu kurala uymaz?

A) renk      B) bayrak      C) saç      D) adak       E) but

 

9. Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden

   Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak

   Ve bir zaman bakacaksın semaya ağlayarak.

Yukarıdaki dizelerde kaç ulama vardır?

A)1       B)2      C)3    D)4    E)5

 

10.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

A) Oda kendince haklı, diye düşünüyor.

B) Altışarlı gruplarla takip ediyorlar.

C) Olayları senin anlatacağını biliyoruz.

D) Doğaya daha çok şey borçluyuz.

E) Karnesini kimseye göstermek istemez.

 

11.Aşağıdakilerden hangisinde ünlü daralmasına örnek gösterilebilecek bir sözcük yoktur?

A) Her gün mutlaka en az bir elma yiyor.

B) Deniz bitkilerini, balık türlerini iyi biliyor.

C) Her şeyi gözünde o kadar büyütme, diyor.

D) Tencere kaynıyor galiba, bir baksana!

E) Başarısızlığa hiç mi hiç katlanamıyor.

 

12.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz türemesine örnek gösterilemez?

A) Bu teklifi elbette reddettik.

B) Sanatçın sırrı eserlerindedir.

C) Sessizlikten hoşlanmıyordu.

D) Hattı döşetmekten vazgeçtik.

E) Yoğunlaşırsan sen de hissedersin.

 

13. İçinden çıkmalı annelerin

     Tekrarlamış bunu içinden

     Kırmızı ışıkta bekleyen kadın

     Avuçlarını ayırmış birbirinden

     Otomobiller apartmanlar yarılmış.

Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

A) Ünsüz benzeşmesi     B) Ünlü düşmesi     C) Ulama     D) Kaynaştırma     E) Büyük ünlü uyumuna aykırı sözcük

 

14.Türkçede iki ünlü yan yana gelmez, aralarında kaynaştırma harfi “y,ş,s,n” kullanılır. 3. 

Aşağıdakilerden hangisinde bu kurala uymayan bir kaynaştırma harfi kullanılmıştır?

A) Örtünün rengini de beğenmemiş.

B) Onun bir isteği daha vardı sizden.

C) Çok önem verdiği bir konuymuş bu.

D) Suyu soğutmak için buzdolabı bile yoktu.

E) Bilgisi dünyaya ışık tutan bir liderdi o.

 

15.Aşağıdakilerden hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir sözcük yoktur?

A) Çocuğun rengi sararıyor, kızarıyor bozarıyordu.

B) Ayrıntılara olan düşkünlüğüyle tanınan bir fotoğrafçıdır.

C) Olayın aslını astarını araştırmadan nasıl karar veriyorsun?

D) Bir fener olup yanmanın zamanı değil mi, zaman?

E) Şair ilk kitabını kızına ikinci kitabını oğluna ithaf etmiş.

 

Cevap Anahtarı: 1.E   2.B   3. D  4. B  5. C    6. D   7. E   8. C   9. A    10. C    11. B    12. C    13. B    14. C  15. D

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Karadut – Bedri Rahmi Eyüpoğlu