Custom Search

Telaffuz, Türkçenin Sesleri ve Özellikleri

11 Şubat 2013

Ekteki Dosyanın İçeriğinden Bir Kısmının Görünümü:

TELAFFUZ(SÖYLEYİŞ) TÜRÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ

AŞAĞIDAKİ VERİLEN İFADELERİN DOĞRU YA DA YANLIŞ OLDUĞUNU PARANTEZ İÇERİSİNDE (D) VEYA (Y) YAZARAK BELİRTİNİZ.

(D) Ünlülerin kısa veya uzun olarak söyleniş süreleri, her kelimede farklılık gösterir. Telâffuzda, söyleniş sürelerine dikkat etmek gerekir.

(Y) Bir kelimenin ilk hecesinde düz sesli harf (a,e,ı,i) varsa, diğer hecelerinde de düz sesli harf olması gerekir. Kelimenin ilk hecesinde yuvarlak sesli harf (o,ö,u,ü) varsa, diğer hecelerinde ya düz-geniş (a,e), ya da dar-yuvarlak (u,ü) sesli harf bulunması gerekir. Buna büyük ünlü uyumu kuralı denir.

(D) “Bile” anlamına gelen “dahi” edatının ilk hecesi kısa, ikinci hecesi hafifçe uzatılarak söylenmelidir. İlk hece uzatılırsa “olağanüstü yeteneği olan kimse” anlamında başka bir kelime ortaya çıkar.

(Y) Cümle içerisinde sesliyle biten bir kelimeden sonra, sessizle başlayan bir kelime gelirse, bu iki kelime okunuşta birleşir. Buna ulama denir.

(D) Başka dillerden alınma kelimelerde bulunan uzunluklar Türkçede bazen kısaltılmış, bazen uzun olarak korunmuştur. Bu tür kelimelerde standart Türkçenin tasarrufu esastır. Alındığı dilde uzun diye Türkçenin kısalttığı ünlüler uzun söylenemeyeceği gibi, “Türkçede uzun ünlü yoktur.” gerekçesiyle de uzunluklar kısaltılamaz.

Dosyanın Tamamını İndirmek İçin Tıklayın

Bayram Özfırat

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.