Custom Search

Hikaye Tür ve Teknikleri

8 Kasım 2016

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATINDA “SADECE” ALTIN ANAHTAR YAYINLARI YAPTI!..

Bu yıl 9. sınıflarla başlayan “okuma- yazma- konuşma” odaklı yeni müfredat konuları uygulamada, ölçme ve değerlendirmede öğretmenlerde kafa karışıklığı yaratmışken öğrencilerin sınavlarda “okuma” bölümleriyle , “yazma”da ve “konuşma”- da performans notlarıyla değerlendirileceği kanaati oluştu. Yardımcı kaynaklarda öğretmenin imdadına önceki sistemde de muadilleri çıkan -Türk Dili ve Edebiyatında öncülüğüyle edebiyat öğretmenlerinin kaynağı olmayı başaran- Altın Anahtar Yayınları yetişti. “Hikâye Yazma”, “Yazma Süreci” ve “Şiir Yazma” gibi başlıklarda toplanan sayfalardan örneklere -yayınevinin izniyle- yer vereceğiz.

Orijinal ve keyifli konularla öğrencilerin zevkle yazdığı uygulamalar olduğundan paylaşmayı görev bildik. Edebiyat öğretmenlerinin dönütlerinden yola çıkarak “ödül sistemiyle ciddiyetle yaptırılan” yazma dersinde öğrencilerde yazı yazma yaratımında –yaşları gereği- inanılmaz ifadeler çıktığını; öğrencilerin içlerinde biriken, bastırılan duygu ve altindüşüncelerin döküldüğünü gördük. Yazdığı yazıyla açığa çıkan bilinçaltının öğrencide terapi işlevi gördüğünü fark ettik. Edebî (estetik) ifadeler yazanların ödüllendirilmesiyle tüm öğrencilerde yazma hevesinin arttığını tespit ettik. İçeriğin yanı sıra yazım ve noktalamaya dikkat edilmesi konusunda öğrencilerin önceden bu konuları çözmüş olmaları gerektiğini bir kez daha gördük.

HİKÂYE YAZMA TÜRLERİ “Olay” ve “Durum” hikâyesini yazmak için önce bir olay hikâyesi okunur (Altın Anahtar bomba öyküleri seçmiş: Olay öyküsü için Nazlı Eray’dan daha şaşırtıcı, durum öyküsü için Türk edebiyatının en etkileyici öykülerinin başında gelen Parasız Yatılı ve Havva’dan daha iyi bir seçim olabilir miydi?), sonra öğrenciden bir “olay” yazması istenir. Olayı öyküleyen öğrenci, daha sonra aynı şekilde “durum” öyküsü okur ve kısa bir “durum” yazar. Bu arada yazma bölümleri örneklerin hemen altına konulmuş. Bu da defter ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve kavratmada pratiklik kazandırıyor:

DOSYANIN TAMAMINI PDF OLARAK İNDİR

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.