Halikarnas Balıkçısı – Cevat Şakir Kabaağaçlı
HALİKARNAS BALIKÇISI
Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı. 1890’da İstanbul’da doğdu. 13 Ekim 1973’te İzmir’de yaşamını yitirdi. Yazılarında, çok sevdiği Bodrum’un antik çağlardaki ismi olan Halikarnasos’tan esinlenerek Halikarnas Balıkçısı takma adını kullandı. Osmanlı Padişahı Abdülhamit döneminin devlet adamlarından tarihçi Şakir Paşa’nın oğlu. Çocukluğu babasının görevi nedeniyle bulundukları Atina’da geçti. İlköğrenimini Büyükada Mahalle Mektebi’nde, ortaöğrenimini Robert Kolej’de tamamladı. İngiltere’ye gitti. Oxford Üniversitesi’nde dört yıl Yakın Çağlar Tarihi okudu, üniversiteyi orada bitirdi. İstanbul’a dönünce Diken, Resimli Gazete, Resimli Ay, İnci gibi dergilerde yazılar yazdı, kapak resimleri ve süslemeler yaptı, karikatürler çizdi. Çizgi romanlar yaptı. İlk öyküleri 1920’li yılardan başlayarak yayınlandı. Cumhuriyet’in ilanından sonra asker kaçaklarıyla ilgili bir yazısı yüzünden 3 yıl kalebentliğe mahkum edildi ve Bodrum’a sürüldü. 1.5 yıl Bodrum’da kaldı. Cezasının son yarısını İstanbul’da geçirdi. Yeniden yürekten bağlandığı Bodrum’a döndü. 1947’den itibaren çocuklarının eğitimi için İzmir’e yerleşti. Ölümünden sonra da kendi eseri olan Bodrum’a gömüldü. Mezarı Bodrum’da.
AGANTA BURİNA BURİNATA ÖZETİ VE ÖNEMİ:
Kardeşi Davut’u denize açıldıkları fırtınalı bir günde kaybeden Süleyman Kaptan, denize karşı derin bir nefret duymakta ve onu kardeşinin ölümünün sebebi olarak görmektedir. Bu yüzden oğlu Mahmut’un denizci olmasını kesinlikle istememektedir.
Süleyman Kaptan oğlunu Kirpi Halil’in dükkanına çırak olarak verir. Mahmut burada herkesle dost olur. Kirpi Halil ona denizcilik terimleri öğretir ve durmadan denizden bahseder. Okulu hiç sevmeyen Mahmut, sınıf arkadaşı Fatma’nın babasıyla balığa çıkar. Denizin tadına alışan Mahmut, okulu bırakır ve babasının uzun bir sefere çıkmasından yararlanarak amcasının teknesine yazılır. Burada çok zor günler yaşar. Bir gün annesinden babasının öldüğüne dair bir mektup alır. Evi geçindirmek zorunda olan Mahmut bir süre farklı gemilerde çalışır. Annesi de ölünce denizin acımasız yüzünden sıkılıp köyüne döner. Çocukluk arkadaşı Fatma’yı bulur. Fatma’nın yüzüne kurşun gelmiş ve suratının bir tarafı tanınmaz haldedir. Mahmut yine de Fatma’yla evlenmek ister. Fatma, onun hayatını mahvetmemek için köyden ayrılır. Mahmut, denizi unutmak şartıyla Zeynel Ağa’nın kızı Ayşe’yle evlenir. Çift, çocukları olmasa da sebze meyve yetiştirerek bir süre mutlu yaşar. Ancak çiftçi olamayacağını anlayan Mahmut, ailesini ve zenginliklerini geride bırakıp bir daha dönmemek üzere denize açılır.
Yapıtın Özellikleri ve Önemi
Anı biçiminde yazılan eser, Halikarnas Balıkçısı’nın tüm romanları gibi deniz merkezlidir. Deniz tutkusu ve denizcilerin yaşadığı zorluklar, akıcı bir dille anlatılmıştır. Deniz, eserdeki kahramanlardan biri gibidir.
ESERLERİ:
ROMAN:
- Aganta Burina Burinata (1946)
- Ötelerin Çocuğu (1956)
- Uluç Reis (1962)
- Turgut Reis (1966)
- Deniz Gurbetçileri (1969)
DENEME-İNCELEME-MİTOLOJİ:
- Anadolu Efsaneleri (1954)
- Anadolu Tanrıları (1955)
- Anadolu’nun Sesi (1971)
- Hey Koca Yurt (1972)
- Düşün Yazıları (1981, ölümünden sonra)
ÖYKÜ:
- Ege Kıyılarından (1939)
- Merhaba Akdeniz (1947)
- Ege’nin Dibi (1952)
- Yaşasın Deniz (1954)
- Gülen Ada (1957)
- Ege’den (1972)
- Gençlik Denizlerinde (1973)
ANI:
- Mavi Sürgün (1961)
ÇOCUK KİTAPLARI:
- Denizin Çağrısı
- Yol Ver Deniz
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.