Custom Search

2017 – 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Yıllık Planları Tek Dosyada

16 Ağustos 2016

Değerli Meslektaşlarım,

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programlarında  ( 2015 / 2017 )dersin işlenişiyle ilgili bilgi verilirken, “Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin işlenmesi okuma, yazma ve sözlü iletişim çalışmaları olmak üzere üç temel aşamada gerçekleştirilir. Her ünitede, belirlenen metinler üzerinden okuma çalışmaları tamamlandıktan sonra yazma ve sözlü iletişim çalışmaları yapılır.” denilmektedir.

Bu açıklama ve incelediğim ders kitapları doğrultusunda 9. ve 10.sınıfların yıllık planlarını hazırladım.9.sınıfların yıllık planını 2017 öğretim programına göre, 10.sınıfların yıllık planını 2015 öğretim programına göre ve 11. ve 12.sınıfların yıllık planlarını 2011 öğretim programına göre hazırladım.

9. ve 10.sınıfların üniteleri işlenirken çalışmalar, OKUMA kazanımlarına(dil bilgisi dâhil), YAZMA kazanımlarına ve SÖZLÜ İLETİŞİM çalışmalarına ayrılmalıdır. Bu süreler değişebilir. Mesela okuma üç haftada yazma ve sözlü iletişim kazanımları bir haftada verilebilir. Bunu öğretmenler zümreleriyle birlikte değerlendirmelidir. Ama sıralama kesinlikle değişemez. Çünkü “Yazma” ve “İletişim” kazanımları “okuma” kazanımlarının uygulamasından ibarettir.

Öyleyse önce okuma kazanımlarında türün bütün özellikleri verilir. Sonra o türle ilgili yazma çalışmaları ve en sonunda da sözlü iletişim kazanımları verilir. Örneğin şiir ünitesinin okuma kazanımlarında öğrenci şiir türü ile ilgili bilgiler edinir. Kazanımlar tamamlandıktan sonra yazma çalışmalarına geçilir ve şiir yazma çalışması yapar. Daha sonra sözlü iletişim çalışmasında şiir dinletisi etkinliği yapılır…

9 ve 10.sınıfların yıllık planları, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda hazırlanmış olup geliştirilmeye açıktır. Uygulayıcıya kolaylık sağlaması amacıyla kazanım alanlarının karşılarına program açıklamaları verilmiştir. Planda, yazma ve sözlü iletişim için ayrılan süreler kısaltılarak okuma kazanımlarına verilen süreler artırılabilir.

11 ve 12.sınıfların yıllık planları 2011 yılında yayımlanan öğretim programına göre hazırlanmıştır. Ayrıca Atatürkçülük konularının sınıflara dağılımları yıllık plan şeklinde hazırlanmış ve sizlere sunulmuştur. Şimdiden iyi ve güzel bir eğitim ve öğretim yılı geçirmeniz dileklerimle.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Ekrem YEKREK

Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

Etiketler:

Yorumlar

  1. blank Ekrem YEKREK dedi ki:

    9.sınıflar Masal ünitesinde destanlarla ilgili bir cümle kalmış. Önce 10. sınıfları hazırladığım için oradan kalmış. Silersiniz o cümleyi.Kusura bakmayın.

    1. blank fatih dedi ki:

      Ekrem Hocam, 10. sınıflarda ilk ünitede hata var sanırım. 1. ünite giriş ünitesi olması gerekirdi.
      emeğinize sağlık

  2. blank Mustafa dedi ki:

    Sayın Hocam, çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

  3. blank Müfide Eren dedi ki:

    Elinize sağlık hocam…

  4. blank talat almaz dedi ki:

    Tesekkurler Ekrem Hocam, sistem degisti, tam ogrendik zannettik, bu yil yine degisti. Demek ki degisecek hep. Bu konularda sitelerde yazilariniza denk geliyoruz. Tesekkurler yol gosterici calismalarinizdan ve yaptiginiz fedakârliklardan dolayi. Sag olun, var olun.
    Ben LYS var oldukca bu sistemin tutmayacagini basta soyluyorum. Kazanimlar guzel ama ogrenci bunu istemez. LYS’nin gereksiz ezberlerini anlatmaya devam edecegiz. Nasil yapacagiz bilmiyorum. Yeni kurbanlar gecen yil geldi, bu nesil heba olacak gbime geliyor. LYS tarzi degismezse…

  5. blank Tuğba dedi ki:

    Allah razı olsun Ekrem Bey, özverili bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık.

  6. blank Gökhan dedi ki:

    Hazırlanan planlarda ilk ünite olan “GİRİŞ” gözden kaçmış.Sorun olabilir,yenilenirse isabet olur.

  7. blank ekrem yekrek dedi ki:

    Değerli Meslektaşlarım,
    9.sınıflar Türk dili ve edebiyatı dersinin yıllık planını 2017 müfredatını merkeze alarak Bakanlığımızın yayınladığı örnek plan doğrultusunda ayrıca Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde meydana gelen değişikliklere, MEB Eğitim Kurulları ve Zümreleri Yönergesine uygun olarak ve kazanımların desimal sisteme uygun şekilde ifade edilmesine dikkat ederek güncellemiş bulunmaktayım. İlerleyen yıllarda da barkot uygulamalı yıllık planları hazırlayıp paylaşmayı düşünüyorum.
    2017-2018 Eğitim Öğretim Yılının tüm veli, öğrenci ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diler; ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi yolunda başarılara vesile olmasını temenni ederim.
    Güncellenmiş şekli site yöneticilerine gönderilmiştir. Umarım en kısa zamanda yayınlanır.