Custom Search

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Okuma Sınavı Soruları ve Cevapları (Okunan Eser: İyiler Ölmez)

12 Mayıs 2018 tarihinde tarafından eklendi.

ADI: …………………………….. SOYADI: ……………………… SINIF: 9/ … NO: ..

1- İyiler Ölmez adlı eserin yazarı kimdir?

A) Mustafa Kutlu
B) İskender Pala
C) Mustafa Aydoğan
D) Mehmet Uzun
E) Refik Halit Karay

2- Aşağıdakilerden hangisi hikayenin bölümlerinden değildir?
A) Sıtkı
B) Civan
C) Hacı Kadir
D) Doktor
E) Fotoğrafçı Sarhoş Mustafa

3- Dörtler Makamı nedir?
A) İyilikleri ile halk tarafından sevilmiş dört kişinin mezarının olduğu yer.
B) Ut, klarnet, bağlama ve darbukadan oluşan dörtlü bir müzik grubu
C) Dinde yer alan tarikat,şeriat, marifet ve hakikat kavramlarıdır.
D) Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor’dan oluşan dört büyük takım
E) Hacı Kadir’in kahvesinde bir masanın adı

4- Sıtkı ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Evin tek çocuğu idi.
B) Ressamdır
C) Sevda adlı kıza aşık olmuş, sevda vurgunudur.
D) Babası İstanbul’da kapıcılık yapan biridir.
E) Aslen Kastamonuludur.

5- Ruhi Bey Sıtkı’nın tarzını hangi ünlü ressama benzetiyordu?
A) Michelangelo
B) Abidin Dino
C) Salvador Dali
D) Leonardo Da Vinci
E) Van Gogh

6- Aşağıdakilerden hangisi hikayenin ana kahramanlarının özelliklerinden değildir?
A) Yardımlaşmayı çok sevmeleri
B) Haftanın bir gününü sohbete ayırmaları
C) Sosyal projeler üretmeleri
D) Haksızlığa tahammül etmemeleri
E) Cömert, eli açık insanlar olmaları

7- Yazarın hikayedeki üslubuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Ayrıntıya fazla yer vermez.
B) Hikayeyi olay üzerine kurar.
C) Genelde kısa cümleler kullanır
D) Hikayede araya girip okuyucu ile konuşmaz
E) Türk filmine benzeyen olaylar kurgular

8- Hikayede yazarın başka hikayelerine de ad olan hangi kavramlar geçmektedir?
A) Vitrinde olmak- Tirende bir Keman
B) Zafer Yahut Hiç- Akasya ve Mandolin
C) Uzun hikaye- Ya Tahammül Ya Sefer
D) Chef- Dem Bu Demdir
E) Bir Demet İstanbul – Yokuşa Akan Sular

9- Hikayedeki olaylar nerede yaşanmaktadır?
A) Küçük Ali Mahallesinde
B) Şahin Ali Mahallesinde
C) İlhanlı Mahallesinde
D) Cicibey Mahallesinde
E) Selçuklu Mahallesinde

10- Civan ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Üç yaşındayken annesi ve babası tarafından terk edilmiştir.
B) Hacı Kadir Civan’ı evlatlık edinmiştir.
C) Marangozluk ve Hacı Kadir’in kahvesinde garsonluk yapmıştır.
D) Çocukluğunda bütün mahalleyi bezdirmiştir.
E) Sabri ile ortak olup marangozu devralmışlardır.

11- Terzi Tahsin yere atılan sigara izmaritini Civan’ın çıplak ayakla söndürebileceği üzerine iddiaya girerdi. Bu durum karşısında haksızlığa tahammül edemeyen …………………. Terzi Tahsin’e iyi bir dayak atmıştır.
Yukarıda boş bırakılan yere ne gelmelidir?
A) Hacı Kadir
B) Sabri
C) Sıtkı
D) İsmail
E) Artist Erol

12- Hikayenin ana kahramanları ve mesleklerinin eşleştirilmesinden hangisi yanlıştır?
A) Sabri – koleksiyoncu
B) Hacı Kadir- Kahve ve otel işletmecisi
C) Sıtkı- ressam
D) Mustafa – Fotoğrafçı
E) Civan- Marangoz

13- Civan ………………………’a, Sıtkı ………………………….’a, Atalay ……………………………..’a aşık olup vurgun yemiştir.
Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi isimler gelmelidir?
A) Destegül, Sevda, Suna
B) Suna, Semiha, Leyla
C) Sevda, Destegül, Leyla
D) Ayla, Leyla, Ceylan
E) Destegül, Songül, Birgül

14- Aşağıdakilerden hangisi hikayede olumsuz kişiliğe sahip olan bir kahramandır?
A)Mehdi Usta B)Sarhoş Mustafa C)Hacı Kadir D)Civan E)Artist Erol

15- Doktora niçin ‘Cuma Günü Doktoru’ deniyor?
A) Cuma gününü kendine ayırıp o gün çalışmadığı için.
B) Annesinin mezarına her Cuma ziyaret gittiği için
C) En sevdiği gün Cuma olduğu için.
D) Cuma günü hastalardan ücret almadığı için
E) Cuma gününü sevgilisini hatırlayıp eve kapandığı için

16- Aşağıdakilerden hangisi hikayenin kahramanlarının çaldığı müzik aletlerinden değildir?
A)Klarnet B) Darbuka C)Bağlama D)Ut E) Keman

17-Aşağıdakilerden hangisi kitabın sonunda Müslümanlara verilen tavsiyelerden değildir?
A) Türbeleri ziyaret edin
B) Türbeler insana yaşamı hatırlatır
C) Türbelerden, ölülerden yardım ve şefaat istemeyin.
D) Türbelerdeki ağaç dallarına bez bağlamayın
E) Türbelerde Fatiha okuyun, yardım ancak Allah’tan istenir.

18- Mustafa’nın gittiği düğünlerde düğün sahibini kırmamak için içki içmesi sonucu içki alışkanlığı başlıyor. Buradan hangi dersi çıkarmalıyız?
A) Sevdiğimiz insanların hatırını kırmamak için her dediklerini yapmalıyız.
B) Hatır için çiğ tavuk bile yenir.
C) Zararını bildiğimiz bir şeyi en iyi arkadaşımız teklif etse bile kabul etmemeliyiz.
D) İçki, sigara gibi zararlı alışkanlıkları bir kere denemekle bir şey olmaz.
E) İçki, sigara maddeler bağımlılık yapmaz.

19- Hacı Kadir’in kahvesindeki Sıtkı’nın masasını adı ve ilkesi nedir?
A) Masanın adı ‘Cuma İnsanları’, ilkesi ‘iyiler ölmez’
B) Masanın adı ‘Hayat Mektebi’, ilkesi ‘önce ahlak’.
C) Masanın adı ‘ İmece Masası’, ilkesi ‘yardımlaşma’
D) Masanın adı ‘Dostluk’, ilkesi ‘iyiler ölmez’
E) Masanın adı ‘Ressamın köşesi’, ilkesi ‘Sevdalı olan gelsin’.

20- Aşağıdakilerden hangisi hikayeden çıkarılacak derslerden değildir?
A) Dünyada iyi işler yapan insanlar unutulmaz, ölünce arkalarından dua edilir.
B) En zor işler bile el ele verilince kolay hale gelir.
C) Hayatta insanın sırtını dayayabileceği dostları olmalı.
D) İnsan sadece kendisi için yaşamamalı, yaşatmaya da çalışmalıdır
E) Birinde kötü bir alışkanlık varsa o insandan hayır gelmez.

21- Hikayedeki kişilerin aklına bir fikir geldiğinde ilk olarak ne yapıyorlar?
A) Hacı Kadir’in kahvesinde toplanıp istişare (fikir alış verişi) yapıyorlar.
B) Önce oturup menemen yiyor, sonra düşünüyorlar.
C) Herkes evine çekilip neler yapabileceğini düşünüyor.
D) Sokağa çıkıp insanlardan yardım istiyorlar.
E) Belediyeye, valiliğe veya zenginlere başvuruyorlar.

22- Hikayenin sonunda ne oluyor?
A) Kahramanlarımız görevlerinin bittiğini söyleyip memleketlerine dönüyor.
B) Hacı Kadir’in ölümü ile birbiriyle irtibatı koparıyorlar.
C) Birilerinin iftirası ile hapse giriyorlar.
D) Arabaları uçuruma düşüyor ve ölüyorlar.
E) O mahallede hala yaşamaktadırlar.

23- Aşağıdakilerden hangisi kahramanlarımızın gerçekleştirdiği sosyal projelerden değildir?
A) Yardıma muhtaç olanlara yemek dağıtmak
B) Hastaları ücretsiz tedavi etmek
C) Yaşlılar için huzurevi açmak.
D) Hasta yakınlarına kalacak misafirhane yapmak
E) Yetim çocuklar için yetimler bayramı yapmak

24- Aşağıdakilerden hangisi hikayede geçen türkü sözlerinden değildir?
A) Zenginimiz bedel verir, askerimiz fakirdendir.
B) Bülbülüm altın kafeste, öter aheste aheste
C) Ankara’da yedim taze meyvayı
D) Yine şafak söktü sunam uyanmaz
E) Hasret çeken gönül derde dayanmaz

25- Yazar, hikayenin kahramanlarının aşklarını hangi şairin aşk anlayışına benzetiyor?
A)Karacoğlan B)Nedim C)Yunus Emre D)Mevlana E)Fuzuli

1 A 11 C 21 A
2 C 12 A 22 D
3 A 13 A 23 C
4 D 14 E 24 B
5 E 15 D 25 E
6 B 16 E    
7 D 17 B    
8 C 18 C    
9 D 19 B    
10 B 20 E    

Kaynak: Selim IŞIK

Word dosyası halinde indir

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Şu Sayfamız Çok Beğenildi
Sevgi Çeşitleri – Masumi Toyotome