Custom Search

Toprak Ana Romanı Sınav Soruları

3 Kasım 2019
  1. SINIFLAR ‘’TOPRAK ANA’’ KİTAP SINAVI SORULARIDIR.

1.Okuduğumuz kitapta Tolganay kiminle dertleşerek eski günleri hüzünlü bir şekilde yad etmiştir?

A)Komşusuyla           B)Çiçekleriyle C)Geliniyle     D)Bahçesiyle  E)Toprağıyla

2.Tolganay’ın kendisinin de devam ettirdiği baba mesleği neydi?

A)Tarım işçisi   B)Hayvancılık   C)Tüccar D)Muhtar  E)Mühendis

3.Kitapta geçen Tolganay’ın eşinin ismi nedir?

A)Stafen  B)Suvankul  C)Staryus  D)Stanyus  E)Satılmış

4.Tolganay çiftçiler için mutluluğun tanımını nasıl yapmıştır?

A)Yağmurun beklendiği an yağması

B)Kendi tarlasını kiraya vermek

C)Kendi tarlasını sürüp ekmek ve ürün almak

D)Topraktan aldığı mahsülü karlı olarak satmak

E)Toprağı dinlendirmek üzere nadasa bırakmak

5.Aşağıdakilerden hangisi Tolganay ve eşinin mutlu olma zamanlarından biri değildir?

A)Toprak insanlar arasında eşit dağıtılınca

B)Su insanlar arasında eşit  dağıtılınca

C)Kendi tarlalarını kendileri sürünce

D)Kendi ürünlerini kendileri kaldırınca

E)Topladıkları ürünleri karlı bir satışla satınca

6.Suvankul tarlayı sürmek için traktör ve motor  kursuna katılmaya nereye gitti?

A)Kasabaya  B)Çarşıya  C)Zareçye’ye  D)Moskova’ya E)İstanbul’a

7.Suvankul tarlada çok çalışkan bir adamdı.Bunun için ona tarlada ………………..görevi verilmiştir.Boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A)tarlabaşı   B)Bahçebaşı  C)Ekipbaşı  D)Grupbaşı  E)İşçibaşı

8.Suvankul’a okuma yazmayı kim öğretti?

A)Çocukları  B)Öğretmeni  C)Tolganay  D)İmam  E)Muhtar

9.Tolganay ve Suvankul’un çocuklarının adlarını yazınız.

10.Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

a)Çocuklar arasında babalarına en çok benzeyen kişi kimdir?

b)Çocuklar arasında anneye en çok benzeyen kişi kimdir?

11.Tolganay’ın oğlu Maysalbek  en çok ne olmak istiyordu?

A)Öğretmen  B)Mimar  C)Pilot   D)Çitfçi   E)Mühendis

12.Tolganay’ın gelinin adı nedir?

A)Almeda  B)Almenda  C)Almula  D)Aliman  E)Alya

13.Tarlayı süren,buğdayı yetiştiren,hasadı kaldıran,tarlada çalışan insanlarımızın,halkımızın ekmeğine…………………denir.Boşluğa aşağıdakilerden hangisi  getirilmelidir?

A)Kutsal ekmek  B)Emek verilen ekmek   C)Tahıllı ekmek  D)Çiftçi ekmeği  E)Bayram ekmeği

14.Suvankul ve Tolganay oğulları Kasım traktör sürücüsü olunca ona hediye olarak ne aldılar?

A)Bisiklet  B)Saat  C)Tay  D)Kedi  E)Köpek

15.Okuduğumuz hikayeye göre savaşa giden gemici ilk önce kimle vedalaşır?

A)Kaptanıyla  B)Tayfasıyla  C)Örs ve çekiciyle D)Denizle  E)Miçosuyla

16.Maysalbek savaşa gönüllü olarak giderken annesine tren istasyonunda annesine hediye olarak ne bıraktı?

A)Hatıra defterini  B)Resmini  C)Saatini  D)Sazını  E)Şapkasını

17.Suvankul cepheye savaşa gittikten sonra köyde ekipbaşı görevi kime verildi?
A)Maysalbek’e  B)Tolganay’a  C)Caynak’a D)Muhtara  E)Kasım’a

18.Caynak’ın hayatta en büyük dileğim dediği şey neydi?

A)Tarladan güzel ve bereketli bir verim almak.

B)İnsanların insan olarak kalmaları

C)İnsanların savaşmadan yaşaması

D)İnsanların savaşa hayır demesi

E)İnsanların mutlu bir hayat sürmesi

19.Köyde bereketli hasat için dua edilen çiftçilerin koruyucusu olarak adlandırılan kimdi?

A)Toprak ana   B)Hava ana  C)Diykan ana  D)Su tanrısı  E)Gökyüzü

20.Bir insanın kaderi dağdaki patika gibidir.Bazen çıkar bazen iner,bazen de dibi görünmeyen bir uçurumun başına gelip durur.İnsan tek başına bir yolda ilerleyemez ama birleşenler birbirine omuz verenler her engeli aşar.Cümlesini özetleyen en uygun atasözü hangisi olabilir?

A)Damlaya damaya göl olur

B)Sakla samanı gelir zamanı

C)Körle yatan şaşı kalkar

D)Bir elin nesi var iki elin sesi var

E)Üzüm üzüme baka baka kararır.

21.Tolganay’a her konuda yardımcı olan komşusunun adı neydi?

A)Ayşe  B)Fatma  C)Süreyya  D)Elif  E)Saniye

22.Tolganay ve köylülerin tohumluk için topladıkları tohumları çalan kişi kimdi?

A)Çaynak  B)Ceşenkul   C)Kasım  D)Hırsızlar  E)Muhtar

 

23.Maysalbek’ten gelen mektubu Tolganay’a kim okudu?

A)Muhtar  B)İmam  C)Caynak  D)Bektursun  E)Komşusu Ayşe

 

24.Savaşta cepheye giden hiçbir askerden haber gelmiyordu.Köylüler kimsenin sağ dönmeyeceğini biliyordu.Fakat bir gün köy meydanına biri sağ salim döndü.Cepheden sağ olarak dönen tek kişi kimdi?

A)Caynak  B)Bektursun  C)Aşırali  D)Ceşenkul  E)Kasım

 

25.Sonbaharda evlenen oğulları için ailelerinin düzenlediği oyun aşağıdakilerden hangisidir?

A)Köyseyirlik oyunu  B)Meydan oyunu   C)Kökpar oyunu   D)Kırk pınar oyunu  D)Sokak oyunu

BAŞARILAR DİLERİM

NOT:HER SORUNUN DOĞRU CEVABI 4 PUANDIR.

Cevaplar: 1E 2A 3B 4C 5E 6C 7C 8A 9CAYNAK/MAYSALBEK/KASIM 10a)Kasım/Maysalbek b)Caynak  11A 12D 13A 14C 15C 16E 17B 18B 19C 20D 21A 22B 23D 24C 25C

 Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

Gamze Yiğit

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz