Custom Search

Uçurtma Avcısı Özeti

2 Temmuz 2014

Uçurtma Avcısı özeti kitabı özeti romanı kişileri kahramanları sonu nasıl bitiyor Uçurtma Avcısı romanı kısa konusu alıntı yorum kim yazdı yazarı proje ödevi

UÇURTMA AVCISI

Kabil’de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen emir ve Hasan süt kardeşler. Emir zengin bir iş adamının oğludur. Emir’in babası yardımsever bir insandır. Hasan ülkede sevilmeyen hazara çocuğudur. Hasan’ın babası (Ali) ise Emir’in babasıyla eski dostlar. Aynı zamanda onun hizmetini yapar. Hasan okumayı ve yazmayı bilmez. Emir Hasan’a yazdığı hikayeleri okur. Bir gün emir hikaye yazarken o esnada Rahim han içeri girer ve yazdığı hikayeyi okumak istediğini söyler. Okuduktan sonra çok beğendiğini ve iyi dileklerini ileti. Kabil’de her yıl düzenli olarak uçurtma şenliği düzenlenir.

Bir gün uçurtma yarışı yapılır ve bu yarışamaya emir ve Hasan’da katılır. Yaklaşık 100 uçurtmadan sadece iki uçurtma kalmış ve son uçurtmayı da Emir koparmıştır. Hasan kopan uçurtmayı yakalamak için emir’e söz verir ve uçurtmanın peşinden koşar. Emir Hasan’ı merak eder ve onu aramaya başlar. Yaşlı bir satıcıya sorar o da elinde uçurtmayla peşinde birkaç çocuk kaçarken gördüğünü söyler. Emir tedirgin olur ve aramaya devam eder. Bir ses duyar hemen oraya yönelir Assef ve arkadaşları Hasan’ı kıstırmış elindeki uçurtmayı ister hasan ise hiç tereddütsüz “uçurtmayı emir ağama götüreceğim ona söz verdim.“ der. Assef o zaman hayatı boyunca unutamayacağı bir şey yaşayacağını söyler ve Hasan’ı dövdükten sonra ona tecavüz eder.

Bütün bu olanları izleyen emir ise hiçbir şey yapmadan arkasına bile bakmadan oradan koşarak uzaklaşır. Emir Hasan’ın yüzüne bakamaz ve utanır. Hasan her gün Emir’in işlerini erkenden bitirip ona gözükmeden geri yatar. Emir babasına onları artık burada istemediğini söyler ama ters tepki alır. Bu duruma dayanamayan emir Hasan’ı hırsızlıkla suçlar. Ali daha fazla hizmetlerinde çalışamayacağını söyler ve oradan ayrılırlar. Kabil’de çıkan savaş nedeniyle emir ve babası ülkeyi terk eder. Hayatlarını Amerika California’da sürdürmeye başlarlar. Ama emir geçmişte yaşadıklarını unutamaz. Hasan’a yaptıklarından dolayı utanç duyar. Emir büyür ve okulundan mezun olur. Babası ise bitpazarında çalışmaktadır. Emir pazarda General Taheri’nin kızın Süreyya’ya aşık olur.bu arada emir kitap yazmaktadır. Emir Süreyya ile evlenir. Evlendiklerinden bir gün sonra emir’in babası ölür.

Emir çok üzülür. Emir’in yazmış olduğu kitap yayımlanmıştır. O gün emir’e telefon gelir ve arayan rahim Han’dır. Rahim han Hasan’ın başının belada olduğunu söyler. Emir’i Pakistan’a çağırır. Emir duyduklarının üzerine dayanamayıp Pakistan’a gider. Yanında rahim Han’a hediye olarak yazmış olduğu kitabı getirir. İçinde ise “ Rahim Han ‘a daha yazmayı bile öğrenememişken hikayelerimi dinlerdi.” yazıyordu. Rahim Han çok hastadır. Emir’e Hasan’ın yazmış olduğu mektubu verir. Hasan ona mektup da yazmayı güzelce öğrenene kadar yazmadığını yeni yeni İngilizceyi öğrenmeye çalıştığını, Farzana adında karısının ve Sohrab isminde bir de oğlunun olduğunu söyler. Rahim han Hasan’ın bir çatışma sırasında öldüğünü ve karısının da onu kurtarmak isterken vurulduğunu anlatır.

Emir Sohrab’ı sorar onun da yetimhanede olduğunu söyler. Ayrıca emir babasının kendisini yıllarca kandırdığını ve Hasan’ın kardeşi olduğunu öğrenir. Emir Rahim han’ın ayarladığı bir şoför (Ferit) ile kabil’e gider. Vicdanını rahatlatmak için eline fırsat geçer. Kabil’e döndüğünde her şeyin daha kötüye gittiğini fark eder. Kabil’i terk etmek kaldığı olaya benzer bir şeyle karşı karşıya kalır. Sohrab’ı ararlar ve uzun süre sonra izni bulur. Bir adamla tanışır ve onun karşısına tek başına çıkar. Ona ne için Kabil’de olduğunu anlatır. Adam Sohrab’ı çağırır onu köle gibi kullanmaktadır. Daha sonra adamın Assef olduğunu anlar.

Assef ile Emir tartışır ve Assef Emir’i döverken Sohrab emir’in Hasan’a hediye ettiği sapanı çıkarır. Sohrab babasından yadigar olan sapanı çok iyi kullanmaktadır. Assef’in sol gözünü isabet alır ve vurur, Assef bağırır. Onlarda kaçar. Ferit kapıda bekler arabaya atladıkları gibi Pakistan’a giderler. Rahim han hayatını kaybetmiştir. Emir Süreyya’yı arar ve olanları anlatır.

Emir Sohrab’ı da alır California’ya döner. Süreyya’nın babası bu duruma karşı çıkar ama Süreyya babasına cevabını verdikten sonra bir şey söyleyemez. Birlikte parka gittiler. Emir Sohrab’a orda gördüğü uçurtmayı alır ve ona uçurmayı öğretir. Şimdi Hasan’ın yerinde oğlu Sohrab vardı yani makarayı o tutuyordu ipi ise emir beraber diğer uçurtmayı kopardılar. Emir kopan uçurtmayı yakalayacağına dair Sohrab’a söz verdi ve uçurtmanın peşinden koştu.

ROMANIN KAHRAMANLARI

Emir: Romanın ana karakteridir. Okumayı ve yazmayı sever, annesini doğarken kaybetmiş ve bununla kendini suçlamaktadır. Babasını mutlu edebilmek için en yakın dostuna zarar veren bir çocuktur. Yaptıklarından dolayı pişmanlık duyan biridir.

Hasan: Emir’in dostu ve hizmetkarın oğludur. Sevdiklerine sadık ve bağlı bir hazara çocuğudur. Çalışkandır. Emir’e baka biraz daha kısa esmer bir çocuktur.

Assef: Zengin, züppe, kendini beğenmiş kötü biridir. Uzun boylu bir çocuktur.

Baba: Emir’in ve Hasan’ın babasıdır. Zengin, yardım sever ve iyi bir insandır.

Ali: Babanın hizmetkarıdır. Hazaradır. Ali kısırdır ve Hasan’ın kendi oğlu olmadığını bilmektedir. Ama onu oğlu gibi sevmektedir. Hazaracat’ta mayına basıp ölmüştür.

Rahim han: Babanın iş ortağıdır. Emir ile çok iyi anlaşır. Emir’e çok yardımı dokunmuş. Emir kitabını onun sayesinde yazmıştır.

Süreyya: Emir’in eşidir. Çok iyi niyetli güzel bir kadındır.

Sohrab: Hasan’ın oğlu, Emir’in yeğenidir. Yetimhanede kalır ve orada çocuklara tecavüz edilir. Sohrab da bazı insanların cinsel ihtiyaçlarını gidermek için satılmıştır. Emir onu kurtarmış ve yanına almıştır. Çok iyi sapan kullanır. Masum bir çocuktur.

Ferit: Fakir, evli ve çocuklu bir Afgan’dır. Emir’e Afganistan’da yardım etmiştir.

ROMANDA MEKAN

Olay Kabil, California, Hazaracat ve Pakistan’da geçmektedir.

ROMANDA ZAMAN
Olay Sovyet işgali zamanlarında geçmiştir. Zaman değişkendir.

ROMANDA BEĞENDİĞİM VE BEĞENMEDİĞİM YERLER
Romanda beğenmediğim yer: Emir’in Hasan’a yaptığı kötü davranışların karşısında sessiz kalması.
Romanda beğendiğim yerler: Emir’in yaptıklarından dolayı pişman olup Hasan’ın çocuğuna sahip çıkması.

Not: Yukarıdaki inceleme bir öğrenci ödevinden oluşmaktadır, çeşitli hatalar olabilir.

Etiketler:

Yorumlar

  1. bulut dedi ki:

    Sonu çok güzel bitiyor tüylerim diken diken oldu resmen

  2. blank Efsoo dedi ki:

    Çok yanlış var okumayın

    1. blank jamiryo dedi ki:

      geçen argolardan mı bahsediyorsun ? bence sorun değil

      1. blank eray dedi ki:

        Hayir kitapta belirtmedigi seyleri sallayip yazmis

        1. blank Dilara dedi ki:

          Dogrularnı yazablrmsınz

    2. blank Adsız dedi ki:

      Ne yanlışı?
      Sen kitabın tamamını okumadın sanırım. Okuyabilecegin en güzel kitap
      Muhteşem

  3. blank Amine dedi ki:

    Tek kelime ile harika bir kitap ben çok beğendim

  4. blank Alperen NAR dedi ki:

    Bu kitabı çok beğendim ve öğretmenimin tavsiyesi ile okudum. Okuduktan sonra bir özet çıkardım ve kafamda pekişmesi için burayı okudum. Muhteşem anlatmışsın admin. Şahane!

  5. blank Tuna dedi ki:

    Kitapta (ehleb) kelimesinin anlamının akıllı birisi olarak anlamına gelir yazıyor.Aslı ahmak olarak tanımlanmış bu bir hatamıdır öyleyse üzücü bir durumdur ona güvenerekten ortam içerisinde rezil olabliriz.

  6. blank Ebru dedi ki:

    Sürükleyici ve güzel bir kitap tavsiye ederim

  7. blank kaan dedi ki:

    anlamakta biraz güçlü çektim ama gayet iyi